Annons

Tips vid bilköp! Köper du en äldre bil?

2012-08-03 | Fredrik, bilpriser.se

Det finns ett gissel med äldre bilar. Nämligen att rostskyddet var dåligt. I vissa fall (till exempel engelska bilar) var rostskyddet fruktansvärt dåligt. Pratar vi däremot om ny-gamla bilar från 80- och 90-talen så kan det absolut ändå vara värt att kontrollera rost ordentligt. Nedan följer tre saker du kan tänka på när du spekulerar på en bil:

1. Kolla noga skärmkanterna, finns nya skärmkanter monterade (ofta på Mercedes-Benz) så var mycket vaksam på rostangrepp. Det kan ofta betyda att de nya kanterna är till för att dölja rosten.
Vet du med dig att du spekulerar på en rostbenägen modell (till exempel en bättre begagnad Jaguar) som dessutom är hyfsat nylackerad så kan det vara värt att gå runt med magnet inlindad i trasa. Fäster inte magneten är bilen antagligen dåligt rostlagad och du bör undvika köp.

2. Många bilmodeller har en benägenhet att börja rosta i motorutrymmet vart det är svårt att se på grund av mycket sot och inbränd olja. Var dock inte rädd för att syna ordentligt, ta till ficklampa och kolla ner i motorgovlet för att leta efter hål.

3. Inuti skärmarna är en annan svag punkt på många bilar. Det är dessutom väldigt enkelt ställe för en oärlig att dölja rosten, det enda som egentligen krävs är gips och Hammerit-lack för att ta ett exempel. Skrapa gärna med nagel här inne för att känna på väggen.

Annons

Stäng