Annons

Toppfartsspärr i nya Volvobilar – 180 km/h blir max

2020-06-04 | Peder

Volvos säkerhetsvision är att ingen ska behöva omkomma eller bli svårt skadad i en ny Volvobil från och med 2020. Som ett led i det arbetet kommer den tidigare annonserade fartspärren på 180 km/h att introduceras på bilar med modellår 2021, alltså de som levereras redan nu. Utöver detta kommer de med en Care Key, en funktion för bilens ägare att ytterligare begränsa toppfarten om den exempelvis lånas ut till en mindre erfaren förare.

Malin Ekholm, chef för Volvo Cars Safety Centre, menar att biltillverkare har ett ansvar för att hjälpa till att öka trafiksäkerheten:

Vår hastighetsbegränsande teknik, och dialogen som den har initierat, passar in i det sättet att tänka. Toppfartsbegränsningen och Care Key hjälper människor att reflektera över och förstå att fortkörning är farligt, samtidigt som det ger en extra trygghet och stödjer bättre förarbeteende”, fortsätter hon.

Fartspärren är inte helt okontroversiell. En del bedömare ifrågasätter om det är biltillverkarens ansvar att införa sådana begränsningar. Volvohandlare i Tyskland befarar att kunderna kommer välja andra bilar för att kunna bränna fram på Autobahn. Men Volvos koncernchef Håkan Samuelsson anser i en intervju att det är värt det:

Även om en begränsning av bilens topphastighet inte är någon universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv”, hävdar Samuelsson.

Utryckningsfordon kommer dock att fortsätta levereras utan den nya fartspärren. Som av en händelse har Volvo Cars just offentliggjort ett avtal om 2 200 hybridbilar som ska levereras till den svenska polismyndigheten under de kommande åtta åren.

Källa: Volvo Cars.

Bild: Volvo Car Sverige AB

Annons

Stäng