Annons

Tyskland förbjuder bensinbilar

2016-11-05 | Fredrik, bilpriser.se

Till år 2030 ska inte några bensinbilar få säljas i Tyskland. Årtalet kan låta avlägset men i ärlighetens namn, 14 år är ganska snart. Nu hakar Sverige på och säger samma sak – förbud mot försäljning av bensinbilar till 2030, enligt klimatminister Isabella Lövin. De som redan sålts innan berörs dock inte av något förbud och det kommer mest sannolikt gå att tanka fossila bränslen många år efter det.

Kommer det då vara möjligt med ett sådant förbud? När plug-in-hybrid-bilar började säljas i lite större volymer för tio år sedan var de riktigt dyra. Idag finns överkomliga modeller. Rena elbilar med en godtagbar räckvidd har precis gjort sitt riktiga intåg på marknaden och de är på tok för dyra för de flesta nybilsköpare idag. Men om 14 år, då tillverkningskostnaderna för litiumjonbatterier sjunkit markant och tekniken tagit ett par generationers kliv framåt, så kan vi mycket väl vara i ett läge då det inte alls är ekonomiskt försvarbart att köpa annat än rena elbilar. Då fasas fossila bränslen i personbilar ut per automatik. Vi kan prata räckvidder som är likvärdiga de på konventionella bensinbilar idag. Stolpar för snabbladdning kanske kommer finnas i princip överallt?

Lövins & Co tal om förbudet är förstås ett bidrag till att accelerera försäljningen och utbyggnad av nätet. Men det verkliga raketbränslet för elbilsförsäljningen stavas kortsiktiga, rejäla subventioner. Miljöbilspremierna hittills har inte räckt.

Annons

Stäng