Annons

Utmaning för bilbranschen – köparnas marknad?

2013-02-22 | Mathias, bilpriser.se

En fortsatt vikande konjunktur kommer minska investeringsviljan hos företag och hushåll. Håller den i sig kommer prisbilden på begagnade bilar att pressas ytterligare under året vilket gör det billigare för konsumenten att köpa bil.

Vi vet att många nya bilar har registrerats på den egna handeln för att hålla siffrorna uppe. Det innebär att det finns en hel del nya och osålda bilar som kommer säljas med hjälp av rejäla prissänkningar och kampanjer.

Ökat inflöde till begagnatmarknaden under 2013

Under 2010 såldes det ca 76 000 fler bilar jämfört med 2009 vilket ger ett ökat inflöde av begagnade bilar (så kallade 3-årsbilar) under 2013. Flertalet av dessa bilar är utrustade med moderna dieselmotorer som i högre utsträckning motsvarar det köparna efterfrågar idag. Dessa bilar kommer pressa priserna på det befintliga beståndet där dieselmaskinerna är i minoritet.

Under 2010 såldes det även många gasbilar till företag. Dessa kommer välla ut på en marknad som saknar absorptionskraften som behövs för att hålla upp prisbilden. Jag köpte själv en VW Passat 1.4 TSI EcoFuel Variant (150hk) -12 för 175 000 SEK i dagarna. En bil som varit i trafik ca 18 månader med ett nypris på styva 370 000 SEK.

Innebär detta att det är köpläge?

Det är upp till var och en att avgöra när det är köpläge eller inte. Vår bedömning är att vi kommer ha en fortsatt låg prisnivå på begagnade bilar under 2013. Vill det sig riktigt illa kommer prisnivåerna krypa ner till samma nivåer som under krisåren 2008-2009. Kan man dessutom tänka sig att köpa en bil som tankas med etanol eller gas får man mycket bil för pengarna.

 

 

Annons

Stäng