Annons

Vad är en bil?

2019-09-04 | Johanna

Slår man upp sökordet bil i Nationalencyklopedin lyder inledningen ”Vägfordon drivet av maskinkraft, vanligen en förbränningskolvmotor”. Samma situation råder för det engelska språket och det ansedda uppslagsverket Oxford English Dictionary. I dess online-version får man läsa att en bil är ”A road vehicle, typically with four wheels, powered by an internal combustion engine and able to carry a small number of people”. Denna beskrivning upplevs nu som otidsenlig i och med den ökande populariteten för elmotorer och andra mer hållbara drivlinor. För att få till stånd en uppdatering av definitionen av en bil, har en kommitté från Jaguar uppvaktat Oxford English Dictionary.

Man lägger en massa tid och funderingar på att hitta rätt namn åt ett nytt fordon eller en ny teknik för att förvissa sig om att namnet är användarvänligt. Därför är det överraskande att definitionen av en bil är så föråldrad.” säger David Browne, ansvarig för Jaguar Land Rovers namnkommitté.

Detta, får man förmoda, är ett led i att öka uppmärksamheten för märkets första helelektriska bil, I-Pace, som lanserades förra året. Jaguar hoppas nu på allmänhetens hjälp med att stötta kampanjen genom att kontakta dem på sociala medier via #RedefineTheCar.

Annons

Stäng