Annons

“Vad ska man göra åt rost?”

2013-07-05 | Fredrik, bilpriser.se

“Har alltid velat ha en gammal Mercedes och har nu till slut köpt mig en 230 CE från 70-talet men givetvis inte helt i toppskick .. Rost finns lite överallt och lackeraren här i Jönköping vill ha tiotusentals kronor för att fixa skärmar, tröskellådor och baklucka. Jag tycker inte det är värt att göra det?”

Hej! Nej, det är inte värt. Det är det enkla svaret. Bilmodellen du pratar om är visserligen en fin modell, en väldigt robust Mercedes, men är knappast värd att bekosta flera tiotusentals kronor endast för karossjobb. Är rosten genomgående i skärmar? Om inte så kan du försöka dig på att göra jobbet själv. För några hundralappar köper du en sprayburk lack från färgbutiken som dom specialblandar efter din färgkod (ta med färgkoden alternativt namnet på färgen). Har du metalliclack behöver du också köpa en burk klarlack för några hundralappar extra. Sedan behöver du diverse slippapper, spackel och rostätare bland annat .. Det finns många tips på lackarbete att hämta på nätet för den som vill göra arbetet hemma. Haynes reparationshandböcker har flertalet tips. Så har även den gamla serien “Bilhandboken” som finns att köpa hos diverse bokhandlare som säljer begagnat. Resultatet blir självklart inte lika elegant som hos lackeraren men är bilen inte värd mer än några tiotusen kronor så är det absolut värt.

Har du genomgående rost i balkar och dylikt fungerar inget annat än att svetsa. Rosthål i golv och skuff är inte heller ovanligt på gamla 70-tals bilar och då gäller samma sak – svetsa fast ny plåt. Svetsjobb är av många felaktigt uppfattat som ett dyrt och besvärligt arbete men det är inte sanningen. Flertalet verkstäder kan ta sig an detta för billiga pengar och det är värt det.

Lycka till och bevara din gamla goding! En Mercedes från 70-talet ger inte upp i första taget.

Annons

Stäng