Annons

“Värmen funkar inte! Hur fixar man?”

2013-06-30 | Fredrik, bilpriser.se

“Värmen i vår Chevrolet Transsport från 1997 har slutat fungera. Spelar ju ingen roll nu under sommaren men eventuellt vill jag sälja iväg bilen och byta till nåt mindre och därför skulle jag behöva få det fixat. Vad är felet? Hur mycket kostar det?”

/MK

Det kan vara en rad olika fel. Värmepaketet är kopplat till kylsystemet och oftast ligger det ett eller flera spjäll som reglerar värmetillförseln i kupén. Fungerar reglagen/knapparna till AC/ECC-enheten inne i bilen? I så fall – börja med att spola ur kylsystemet och/eller värmepaketet beroende på uppbyggnad eftersom det kan vara igenslammat. Fungerar inte knapparna heller kan du räkna med att det är ett elfel. Plocka bort enheten och blås den ren med luft på burk alt. testa med elektronikrengöringsspray men ha den inte kopplat till bilen samtidigt (om du ej kopplat bort bilens batteri).

I ovanliga fall kan spjällen fastna, då behöver du kontrollera att de rör sig när du slår på full värme från bilen. Dessa spjäll ligger oftast nära torpedväggen, i mitten av bilen under motorhuven alternativt i anslutning till värmepaketet eller både och. Ska du lämna in bilen för felsökning så får du räkna med att det kostar en hel del.

Lycka till!

Annons

Stäng