Annons

Vårservice! Byte av motorolja.

2013-03-31 | Fredrik, bilpriser.se

På allmän begäran tipsar vi om vad som bör undersökas/servas på din bil framåt vårkanten! Allt för att hålla bilen ren och fräsch vilket som de flesta vet ger ett högre andrahandsvärde samt gör bilen attraktivare på begagnatmarknaden (den dag du ska sälja den, förstås). Notera att tipsen är generella och avvikelser gentemot fabrikanters rekommendationer förekommer! Har man en relativt ny bilmodell så är det fortfarande bäst att lämna in den till auktoriserad verkstad för all typ av service. Se till att boka i tid då våren är en period med mycket jobb för verkstäderna.

Men har du en lite äldre bil eller kanske en billigare bilmodell/andrabil och känner för att göra jobbet själv? Kika in på bloggen då och då för allmänna tips på service och uppfräschning av din bil. Vi lovar att du sparar pengar på detta i längden. Ibland väldigt mycket till och med!

Nr. 1 – Motorolja.

Det i särsklass viktigaste på en bil är att ha ren och fin kvalitetsolja som klarar att smörja och rena motorn. Rekommendationerna för bytesintervall skiftar beroende på bilmodell men vissa experter hävdar bestämt att bytesintervall om 500 mil ger väsentligt ökad livslängd till motorn med problemfri gång. Vanligast är dock 1.000-1.500 mil alternativt 12 månader. Rekommenderad typ av olja (viskositet) och mängd behöver du kolla upp i instruktionsboken eller verkstadsmanualen! Typ av olja anges i en siffer- och bokstavskombination, t.ex. 5w-40 eller 10w-30. Det är alltså denna kombination du ska matcha när du köper ny olja och dessa finns tydligt angivna på oljedunken i butiken. Fråga handlaren om du är osäker! Vad du också behöver är ett oljefilter. Detta oljefilter kan du beställa genom Mekonomen, Meca eller annan återförsäljare. Uppge bara bilfabrikat, modell och årsmodell alt. registreringsnummer. Oljefilter är oftast en billig del.

Du behöver följande (allt kan köpas hos reservdelsåterförsäljare):
1 st. oljefilter
1 st. filtertång
1 st. oljepanna/uppsamlare
Motorolja (kvantitet och typ varierar)

Hur går man tillväga?
När du köpt olja och filter ska du varmköra bilen innan, förslagsvis på tomgång, tills arbetstemperatur är uppnådd. Då är oljan varm och smidig. Sedan behöver du hissa upp bilen med domkraft på plan yta (anvisningar om lyftpunkter hittar du i bilens instruktionsbok) och på den sida oljetråget ligger. Detta hittar du enkelt genom att lysa med lampa under bilen och lokalisera oljepluggen och/eller filtret (illustration nedan). Därefter justerar du en pallbock och placerar den på annan lyftpunkt i samma hörn i händelse av att domkraften inte skulle hålla upp bilen. Denna säkerhetsåtgärd är mycket viktig!

Nu är det dags att byta olja. Oljefiltret hittar du i anslutning till tråget eller under motorhuven på sidan av motorblocket beroende på bilmodell. Den plockas bort med hjälp av filtertång innan oljebytet om placerad vid blocket, använd handskar för att undvika att bränna dig på het olja/hett grenrör. Placera ut oljeuppsamlaren under pluggen. Öppna den. Nu rinner oljan ner i pannan! Kryp upp från golvet, plocka bort pallbocken och sänk domkraften med pannan kvar under pluggen. Då låter du all olja rinna ut. När du ser att det inte längre droppar någon olja skruvar du bort filtret om det ligger placerat under bilen och låter den olja som kan vara kvar rinna ner i pannan. Sedan hissar du upp bilen och följer samma procedur med att säkra pallbocken. Skruva på det nya filtret, tag bort pallbocken och sänk domkraften, fyll sedan upp med motorolja enligt instruktionsbokens anvisningar (beroende på rymd kan allt ifrån fyra- till tio liter motorolja vara angivet). Klart!

Tips på överkurs: köp ett medel kallat “Motor Rush/Flush” eller “Motorrengörare” som du häller i den gamla oljan innan olje- och filterbyte. Bilen skall då oftast varvas i ett visst antal minuter innan man tappar oljan. Detta skall rensa motorn från smuts och sot och det fungerar mycket bra. Det kan du enkelt kolla genom att dra upp oljestickan någon månad efter bytet. Oljan kommer ha samma fina färg som när du hällde i den!

Annons

Stäng