Annons

“Växellådan slirar vid gaspådrag”

2015-11-14 | Fredrik, bilpriser.se

“Hej! Kör en C70 från -99 med automatlåda, gått 32 000 mil och lådan liksom växlar inte vid full gas ibland. Vad kan det vara?”

/Jens

Hej!

Detta är mycket vanligt fel på äldre automatlådor. Har du otur är det momentomvandlaren eller andra vitala delar som slitits ut och behöver bytas ut. Kostnaden varierar kraftigt beroende på vem du frågar, ett tips är att en så pass gammal bil med så många mil på mätaren inte behöver repareras hos en auktoriserad mekaniker utan hitta istället en oberoende som kan ordna det billigare.

Enkla felet
Det enkla felet är helt enkelt att automatlådan inte servats på många år. Har du servicebok eller kvitton som kan ge klarhet i detta? Är fallet en icke servad automatlåda kan du ha tur att gammal olja levrat sig eller att oljan helt enkelt är så gammal och förlorat sin smörjande effekt varav den längre inte kan hjälpa till att få i växlarna. I sådana fall gör man normalt en spolning samt olja- och filter-byte vilket inte behöver kosta mer än några tusenlappar eller fyra. Hör efter med din mekaniker och få en prisidé! Felet med att spola lådan är att man inte kan garanteras att det avhjälper felet, tyvärr.

Annons

Stäng