Annons

Veckans tips! Superbil till superpris.

2011-07-26 | Fredrik, bilpriser.se

Definitionen av “superbil” har länge varit mål för diskussioner bland lekmän såväl som bland proffs. Är det frågan om topphastighet? Tid från 0-100 km/h? Antalet tillverkade fordon? Nej, termen är inte lätt att avhandla i ett blogginlägg. Men låt oss säga att tre saker har superbilar gemensamt – de är vansinnigt snabba, vansinnigt fina efter vägen och vansinnigt dyra … eller stämmer det där sista?


Idag kan en Porsche 928 S4 köpas för runt 80.000 kronor i fint skick. Bilen, som gick under smeknamnet “Hajen”, var från början tänkt att ersätta Porsche 911 men försäljningen blev aldrig stark nog och 928:an gick i graven 1995.


Det beror dock inte på någon dålig potential då Porsche 928 faktiskt var den snabbaste bilen från märket under hela 80- och början på 90-talet. I en Porsche 928 S4, från 1987, går 0-100 km/h på 6,2 sekunder med automatlådan. Bland innovationerna kan nämnas den berömda Weissach-axeln som tillät bakhjulen att att vrida på sig i kurvor. Karossen var helgalvaniserad och en hel del aluminium användas till bland annat dörrar och huv.

Bränsleförbrukningen är inte oväntat hög, men bilen kan köras bränsleeffektivt på jämn hastighet tack vare V8-motorns relativt låga varv och karossens fina aerodynamik. Servicekostnaderna är höga och bilen bör därför användas sparsamt under sommarhalvåret om inte plånboken är riktigt fetlagd.

Tips: en Porsche 928 S4 kan variera kraftigt i försäkringskostnader beroende på var du bor. Kolla upp detta innan spekulation.

Annons

Stäng