Annons

Förbered ditt bilköp från grunden

2018-09-04 | Johanna

Att köpa bil är en stor affär för de flesta. Det är så mycket att ta ställning till: Vad ska bilen användas till? Hur många ska få plats i den? Vad är absolut viktigast – ekonomi, säkerhet, design eller helt enkelt känsla? Och när du har kommit fram till vilken typ av bil du söker, så följer en lång process med många nya val och beslut på vägen fram till att du har nycklarna till din nya bil i din hand. Men precis som när man ska måla om, så är vägen till ett lyckat slutresultat alltid ett bra grundarbete.

Så när du ska välja vilken bil du ska rikta in dig på, är det till stor hjälp att ha en tydlig bild av vad bilen ska användas till och av vilka. Drömbilen kanske inte alls är speciellt lämplig för de behov du har av en bil i ditt vardagsliv. Och så är ju en stor grundläggande fråga vad bilen får kosta utan att du går på knäna ekonomiskt, och här gäller det att tänka både på kostnaden för inköp av bilen och hur mycket den kostar i drift. En variabel som du inte får glömma att ta med i beräkningen är skatter och avgifter. De förändras ju med jämna mellanrum, så det är viktigt att ha bra koll på vad som händer på det området.

För att du lättare ska kunna hitta rätt bil för dig, har vi gjort en enkel lista på vad du bör tänka igenom inför ditt bilköp.

Lista dina behov. För de allra flesta ska bilen fylla flera behov, så börja gärna med att lista allt som din nya bil ska användas till. Lista allt som du kan komma på, det kommer att begränsa ditt urval och göra det betydligt lättare att välja. Är den nya bilen tänkt att vara pendlingsbil, familjebil eller sommarbil? Ska du kunna lasta mycket i den? Om du har husdjur så bör du fundera över hur de ska sitta i bilen. När det gäller hund och katt finns regler för hur de ska transporteras i bil, vilket du kan läsa om hos Jordbruksverket.

Prioritera viktiga värden. Tänk igenom vilka egenskaper hos en bil som är absolut viktigast för dig. Ekonomi, säkerhet och design är tre områden som de flesta brukar lägga stor vikt vid, men även köregenskaper och komfort är sånt som spelar stor roll, särskilt vid längre bilfärder. Du kanske exempelvis kommer att uppskatta bra hållare för kaffemuggen mer än du tror.

Ta hänsyn till miljöaspekten. Allt fler har blivit medvetna om bilens påverkan på miljön, med en ökad försäljning av både miljövänliga alternativ, men också av mindre bilar med svagare motor. Nu finns även nya aspekter kopplade till miljö, som du måste väga in när du ska köpa bil. Dels är det den nya skatten som infördes den 1 juli 2018 och som berör nya bilar. Dels den möjlighet för kommuner att införa särskilda miljözoner som ska börja gälla 2020. Den kommer i första hand att påverka dieselbilar och äldre bilar. Det är en bra idé att läsa mer om det s.k. bonus-malus-systemet innan du bestämmer dig för vilken bil du ska köpa.

Annons

Stäng