Annons

Vilket drivmedel vinner kampen?

2010-04-12 | Mathias, bilpriser.se

[poll id=”5″ type=”result”]

Bilprisers användare tror, inte helt otippat, att det är diesel som vinner kampen om framtidens bränsle. Det visar vår webbfråga från förra veckan. Konsumenten prioriterar sin egen plånbok och bränsleekonomin är en viktig del. Det säljs många nya dieselbilar i dag och nyare begagnade dieselbilar byter snabbt ägare till höga priser.

Det talas mycket om elbilar i debatten om framtidens transporter, men det finns en stor osäkerhet kring detta område. När kommer bilarna och vad kommer det att kosta? Hur länge håller batterier och vad kostar det att ladda? De elhybrider som finns på marknaden i dag är lite för törstiga och passar bäst i stadsmiljö och låg hastighet. Dessutom är de förhållandevis dyra i inköp. På andrahandsmarknaden har de, under en lång period, varit extremt populära även om vi nu ser att t.ex. Toyota Prius inte håller värdet lika bra som för 12 månader sedan.

Kolla vad en begagnad Toyota Prius 1.5 Hybrid (78hk) -08 är värd här!

Gas som bränsle kommer näst sist i vår webbfråga, strax efter bensin. Det tyder nog på att gasnätet behöver byggas ut. Jag kör själv en VOLVO V70 2,4 Bi-fuel (140hk) och bor granne med en bensinstation som har gas på menyn. Det är alltid kö till gaspumpen och det blir jobbigt att tanka. Det gör tyvärr att det ibland slinker ner lite bensin i tanken. Oavsett detta så tror jag på de nya gasbilarna med bränslesnåla motorer. Ta t.ex. VW Passat 1.4 TSI EcoFuel Variant (150hk) som drar under 0,5 Nm3 per mil. Dessa kommer att vara populära på andrahandsmarknaden.

Här läser du mer om att nya Passat är i topp gällande nybilsförsäljningen!

Sist kommer inte oväntat etanol. Bilarna drar mer och skall servas oftare. Vi ser tydligt att prisskillnaden, på begagnatsidan, mellan etanolbilar och motsvarande bensinbilar håller på att suddas ut.

Elhybrider, gasbilar och etanolbilar har i dagsläget lägre förmånsvärden och kommer alla påverkas av de nya bestämmelserna. Befintliga regler gäller till och med inkomståret 2011. Vad händer sedan?

Annons

Stäng