Annons

Vinterdäck – vad säger lagen?

2014-12-14 | Fredrik, bilpriser.se

Vi har snappat upp att många, särskilt i södra Sverige, är osäkra på vad lagen säger gällande vinterdäck och vad är det som egentligen gäller? För den som önskar fördjupning och detaljer gör bäst i att läsa på Polisen hemsida om lagen gällande vinterdäck. Men vi reder också ut de vanligaste funderingarna här nedan:

Får man köra med dubbade vinterdäck efter 15 april?
Normalt sett får man inte köra med dubbade vinterdäck efter 15 april men om väglaget är sådant att sommardäck är olämpligt så är det tillåtet.

Vad är friktionsdäck?
Vinterdäck utan dubb som även kan köras på sommaren. Olämpliga vid isiga väglag. Man får aldrig blanda friktionsdäck och dubbdäck på ett fordon.

Ska bästa däcken sitta bak eller fram?
Dom ska sitta bak. Detta för att minska sladd.

Får man inte köra med dubbade vinterdäck på Hornsgatan?
Nej. Du riskerar böter på tusen kronor. Det finns också andra exempel som kan läsas på Transportstyrelsens hemsida.

När är det lag på att man ska ha vinterdäck?
1 december – 31 mars men tillåten från 1 oktober – 15 april om det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag eller ej.

Finns det undantag?
Ja, och de kan också läsas på Transportstyrelsens hemsida, bland annat så gäller andra lagar för tunga lastbilar som ska ha vinterdäck från 1 januari. Ett fordon äldre än 30 år är befriat från kraven på vinterdäck (dock är det ju starkt rekommenderat att denna undantagregel inte tillämpas).

Kör försiktigt med eller utan vinterdäck!

Annons

Stäng