Blogg

Annons

Volkswagen Golf GTI Clubsport markerar 40 år av Gran Turismo Injection

2015-05-14 | Mattias Rabe

I dag finns det två versioner av Golf GTI – vanliga GTI med 220 hästkrafter och så GTI Performance med 230 hästkrafter. Från och med nästa år, när Golf GTI fyller 40 år, finns det ytterligare en modellversion, nämligen GTI Clubsport (oklart om den heter så då) som Volkswagen visar upp på GTI-träffen vid Wörthersee i helgen.

Golf GTI Clubsport som vi ser den här är en konceptbil, men nästa år kommer den aggressivare karossen med kaxigare front, ny bakdiffusor, grövre sidotrösklar och ny bakvinge att kliva över till en produktionsversion. 19-tumsfälgarna på konceptbilen heter Brescia och kommer till produktionsbilen att kompletteras med en uppsättning nyutvecklade 18-tumsfälgar.

Under huven sitter Volkswagens EA888-maskin, alltså samma 2,0-liters TSI-motor som finns i Golf GTI, Golf GTI Performance och Golf R. Men i GTI Clubsport levererar den 265 hästkrafter, 35 fler än i GTI Performance och 35 färre än i Golf R. Motorn har en overboost-funktion som under en kort tid ger ungefär tio procents extra kraft.
Den drivande framaxeln är försedd med Volkswagens elektroniska differentialbroms XDS, men innan den kan portionera ut krafterna till hjulen måste de passera genom en sexväxlad DSG-dubbelkopplingslåda.

Volkswagen Golf GTI Clubsport Concept

Volkswagen delar inte med sig av några prestandasiffror, men med tanke på de 35 extra hästkrafterna kan vi sannolikt räkna bort några tiondelar från den 0-100-tid som Golf GTI Performance stoltserar med (6,4 sekunder). Toppfarten lär som vanligt vara elektroniskt begränsad till 250 km/h.

När det är dags för serieproduktion nästa år kan det bli i begränsat antal, det är dock inget som är officiellt uttalat av Volkswagen. Enligt obekräftade uppgifter kommer det tyska priset att börja på motsvarande 315 000 kronor.

Fotnot: I rubriken står det Gran Turismo Injection, det vill säga GTI fullständigt utskrivet. På italienska, som kanske är det mest korrekta språket i sammanhanget, heter det Gran Turismo Iniezione. Grand Tourer Injection är en annan vanlig variant av GTI.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng