Blogg

Annons

Volvo V90 Cross Country Officiell – Bilder, film och fakta om skogsmullen

2016-09-15 | Mattias Skantze

Volvo presenterade den första Cross Country-bilen för 20 år sedan, och sedan dess har namnet hängt med på flertalet olika modeller från det svenska märket.

Det som utmärkt cross country modellerna är framför allt den höjda markfrigången. Volvo V90 Cross Country är 65 millimiter högre än vanliga V90, vilket innebär att bilen har en markfrigång på 21 centimeter, drygt två centimeter högre än Audi A6 Allroad. Volvo säger dock att de varit noga med att se till att bilen fortfarande är lika stabil på motorväg som vanliga V90. Plastsjoken gör att bilen växer lite på längden, med betoning på lite. Cross Country är endast tre millimiter längre än vanliga V90.

Bilen har dessutom helt nya däck designade specifikt för V90 Cross Country, som även de ska hjälpa till att förbättra komforten och körkänslan, både på och av vägen. Som sig bör på en bil som denna är takrails standard.

studio2-volvo-v90cc

Bilen kommer med samma motoralternativ som vanliga V90, bortsett från T8 AWD Twin Engine, som inte finns som motoralternativ till Cross Country. Det innebär två dieselmotorer (D4, D5) och två bensinmotorer (T5, T6).

D4 är den svagaste motorn med sina 190 hästkrafter, medan den starkaste är T6 med 320 hästkrafter. D4 är den enda motorn som går att få med sexväxlad manuell växellåda, de andra tre är utrustade med en åttaväxlad automat. Alla motorer finns med fyrhjulsdrift.

Som vanligt när det gäller finns det många säkerhetsfunktioner som standard. Allt från automatisk upplåsning av dörrar vid en kollision till automatbroms om det skulle komma en cyklist eller dylikt framför bilen. De stötabsorberande stolarna från V90 finns även i Cross Country, vilket är logiskt med tanke på terrängstuket.

interior-volvo-v90cc

Det finns tre olika utrustningsnivåer på bilen. Cross Country, Cross Country Plus, och Cross Country Pro. Den lägsta utrustningsnivån finns endast tillgänglig till D4-motorn. De övriga motorerna har endast Plus eller Pro att välja på.

I Sverige kommer priserna att börja på 368 000 kronor, alltså 29 000 mer än vad V90 startar på. Då får du en basutrustad V90 Cross Country D4 med sexväxlad manuell låda. Exakt vilka tillval som finns till Cross Country har Volvo valt att inte säga än, men räkna med att mycket kommer att kännas igen från V90 och S90, som exempelvis det halvautonoma systemet Pilot Assist.

Redan nu går det att beställa bilen via Volvos hemsida, med planerad byggstart i November.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng