
Bilpriser testar: Renault Scenic
15 maj, 2025
I artikelserien Bilpriser testar tar vi en närmare titt på nya bilmodeller. Denna gången har vår analytiker Karl Wahlin provkört den uppdaterade, helt elektriska, versionen av Renault Scenic.
Renault kräver ingen närmare presentation. Märket grundades 1899 och är därmed en av de äldsta fortfarande aktiva biltillverkarna. Under 2024 hade Renault en marknadsandel om sju procent i Europa men i Sverige stod man för under två procent av den totala nyförsäljningen av personbilar. I syfte att öka marknadsandelen görs nu ett omtag av modellutbudet och förändringarna går i elektrifieringens tecken. Antalet modeller krymper, tillvalspaketen ses över och priserna vässas. Högst upp i hierarkin hittar vi Renault Rafale, en fyrhjulsdriven coupé-suv med laddhybridteknik. Renault R4 och R5, välkända modeller på 60- och 70-talen, gör också entré och kombinerar de klassiska formerna med modern elbilsteknik. Småbilen Clio är idag hybrid.
Mest sålda elbil i Renaults modellutbud är Scenic. Modellen har funnits sedan 1996 och har genom åren gått att beställa i ett flertal utföranden och med olika motoralternativ. Nu är man inne på den femte generationen och om dagens Scenic, med tillägget E-Tech för att visa den elektriska framdriften, bäst beskrivs som kombi eller SUV är inte lätt att säga. Men den höga sittpositionen kombinerat med god markfrigång och rejäla innerutrymmen gör Scenic till en praktisk familjebil. Modellen är byggd med hållbarhet i fokus: nära en fjärdedel av bilen består av återvunnet material och Renault utlovar att över 90 procent ska gå att återvinna.
Teknik och komfort
Väl på plats i förarsätet faller sig det mesta naturligt. Ratten är greppvänlig och kupén luftig. Som ofta i elbilar är golvet platt och det gör mycket för rumskänslan. Möjligen är sätet i hårdaste laget och jag märker att jag börjar skruva lite på mig efter några timmar bakom ratten.
Infotainmentsystemet, signerat Google, är föredömligt enkelt. Det är uppbyggt av två skärmar där den mindre framför ratten förutom hastighet, förbrukning och återstående räckvidd i intervall också visar navigationen och den större har ett tydligt menysystem med appar. Trådlös telefonspegling finns liksom trådlös laddning av mobiltelefonen. Röststyrningen vill jag mena är branschledande och allt från att slå på stolsvärme till att välja radiostation utförs snabbt och korrekt utan att man varken behöver släppa ratten eller blicken från vägen. Klimatanläggningen kan också justeras mekaniskt med stora knappar som går att hantera även med vantar på händerna. Men apropå händer, varför är inte den övre tredjedelen av ratten uppvärmd? Fingrarna blir kalla på kurviga vägar!
Inställningarna för farthållaren är intuitiva och enkla. En knapp för att låsa hastigheten, en annan för att växla till skyltad hastighet. I en tid när instrumentpaneler blir alltmer asketiska går Renault mot strömmen och bakom ratten summerar det till inte mindre än sex spakar. Förutom de vanliga reglagen för blinkers och vindrutetorkare hittar vi här också rattväxel samt, traditionellt för Renault, en separat arm för att hantera ljudanläggningen. Dessutom sitter där två reglage för att höja och sänka graden av batteriregenerering.
Testbilen är utrustad med digital backspegel. Den kräver lite tillvänjning eftersom man är van att fokusera på en spegelbild som befinner sig på avstånd, men efter en stund känns det helt naturligt och tack vare vidvinkelperspektivet är sikten bättre än vanligt. Åtminstone så länge det inte regnar och slaskar, för då blir bilden suddig. Jag saknar dock kamerabilder av döda vinkeln i skärmen, något man vant sig vid från andra modeller och som minskar behovet av att vrida på nacken vid svängar och filbyten.
Bilen upplevs betydligt större på insidan än vad exteriören ger sken av. Ljudisoleringen är god och trots vinterhjul på 20-tumsfälgar går bilen behagligt tyst. Även för passagerarna är färden bekväm. Det finns gott om fack för stort och smått och en extra finess är mittarmstödet i baksätet, som nedfällt bjuder på ladduttag och två utfällbara armar för att hålla telefon eller surfplatta. Smart!
I bagageutrymmet, som tack vare kantig form och gott djup är lättlastat, får man plats med fina 545 liter. Med baksätet fällt, vilket görs i proportionerna 40/20/40, ökar lastutrymmet till hela 1 670 liter. Däremot saknas frunk så laddsladden får samsas med övrigt bagage. Maximal släpvagnsvikt är 1 100 kg.
Laddning, förbrukning och prestanda
Renault Scenic E-Tech finns i två utföranden. Instegsversionen har batteri om 60 kWh, 170 hästkrafter och deklarerad räckvidd 427 km. Men av drygt 700 hittills registrerade Scenic E-Tech är endast 35 av den versionen. Bäst säljer i stället Scenic med batteristorlek 87 kWh och 220 hästkrafter – störst batteri i segmentet och uppgiven räckvidd om hela 619 km. I båda fallen sker drivningen på framhjulen.
Som en av förhållandevis få modeller är Renault Scenic utrustad med möjlighet till hemmaladdning i upp till 22 kW. Vid laddstolpen är maximal laddeffekt 150 kW, vilket är något i underkant jämfört med konkurrenterna inom segmentet. I praktiken är dock skillnaden mest av akademisk betydelse. Räkna med en dryg halvtimme från 10 till 80 procent vid snabbladdaren.
Effekten räcker till och blir över och bland körlägena, som påverkar allt från styrkänsla till acceleration och interiörbelysning, kör jag helst i Comfort-läget. Det finns även ett ännu snålare Eco-läge men då är bilen så sävlig att det är svårt att hänga med i trafiktempot. Inte heller i sportläget är accelerationen så dramatisk som i dagens elbilar, men det känns mest befriande. Färden blir inte lika ryckig och dessutom sparar man pengar såväl genom däck som när försäkringspremien ska betalas.
Snittförbrukningen över drygt 100 mil blandad körning noteras till 1.9 kWh/mil, vilket är bra inte minst sett till att bilen rullar på något bredare vinterdäck än standard och att utetemperaturen höll sig ensiffrig.
Ekonomi och andrahandsvärde
Prislappen för Renault Scenic E-Tech med stora batteriet börjar på 549 900 kr och utrustningsnivån är hög redan i grundutförandet. Adaptiv farthållare, filhållningsassistans, parkeringsradar bak, backkamera, adaptiva LED-strålkastare, elektrisk baklucka samt den för elbilar så viktiga värmepumpen är standard. För ytterligare 30 000 kr får man utrustningspaketet Esprit Alpine, inspirerat av just Renaults prestandadivision Alpine. Påslaget ger i huvudsak estetiska uppgraderingar, och det ekonomiskt sett klokaste valet är att välja en grundutrustad bil men addera förarassistanspaket för 9 900 kr. Det innehåller säkerhetsfunktioner som är en klok investering såväl idag som när bilen ska säljas vidare.
Serviceintervallen är 1 år/3 000 mil och indikativ servicekostnad är cirka 3 000 kronor per år under de första tre åren. Som alltid för elbilar är årsskatten 360 kr. Försäkringskostnaden är individuell men tack vare det rimliga effektuttaget är prisindikationen för elbilar sett mycket rimliga 3 900 kr/månad. Behållningen efter tre år och 6 000 mil uppskattas till 56.5 procent. Det är en stark siffra och förklaras av modellens praktiska egenskaper kombinerat med totalt sett god ägandeekonomi.
Förmånsvärdet är 5 133 kr/månad. Garantimässigt är fabriksgarantin tre år och batterigarantin åtta år.
Slutsatser
Med fräck uppsyn, konkurrenskraftigt nypris och klassledande räckvidd är Renault Scenic E-Tech en bilmodell som tilltalar både förnuft och känsla. Nu saknas förvisso inte konkurrenter i detta segment. Bland de vassaste räknas Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq, Peugeot 3008 och kanske allra främst Kia EV3. På dagens allt med protektionistiska marknad har Renault en stor fördel, och det är att den tillverkas i Europa. Stort bagageutrymme och låga driftskostnader gynnar fransosen.
Även om kalkylen är gynnsam för Renault Scenic, ser den ännu bättre ut med lilla batteriet. Faktisk räckvidd om i storleksordningen 30 mil är för de flesta mer än nog. 170 hästkrafter räcker också bra. Visst är grundutrustningen snålare, men även om infotainmentskärmen är lite mindre och bakluckan manuell ingår det mesta man behöver. Procentuellt är andrahandsvärdet visserligen något lägre för modellen med 60 kWh-batteri, men i kronor räknat är valet lönsamt. Tack vare lägre effektuttag blir dessutom försäkringspremien billigare.
Karl Wahlin, analytiker Bilpriser