
Bilpriser testar: Volkswagen Tayron
8 juli, 2025
I denna artikelserie tar vi en närmare titt på nya bilmodeller. Vi fokuserar på att analysera ägandekostnader, samt vilka utrustningsval som kan förväntas löna sig på andrahandsmarknaden.
Tayron är en ny SUV i Volkswagens modellprogram och positionerar sig mellan Tiguan och Touareg. Modellen karaktäriserar av sin längd: nästan fem meter innebär goda innerutrymmen och Tayron går att beställa med upp till sju sittplatser. Volkswagen Tayron är dessutom något idag så ovanligt som en ny bilmodell med fossilmotor. Totalt finns sex motoralternativ, varav två är laddhybrider. Modellen finns även i fyrhjulsdrivet utförande. Storsäljaren förväntas bli laddhybridversionen med 204 hästkrafter, framhjulsdrift och deklarerad räckvidd på el om 12 mil, och den har Bilpriser nu fått testa. Håller Tayron vad den lovar?
Teknik och komfort
Allt sitter där det ska bakom ratten, och den som har kört en modern Volkswagen känner sig omedelbart hemma. Instrumentpanelens form ansluter till dörrsidan och gör förarplatsen ombonad, rent av mysigt. Allt från materialval till hur bilen är ihopsatt andas hög kvalitet. Ingenting knakar eller gnisslar, och både dörrsidor och instrumentpanel är klädda i ett syntetiskt lädermaterial som är milsvida från forna tiders hårdplast och vinyl. Stolarna är platta men dynorna långa och bekväma. Man sitter högt och har god utsikt över trafiken.
Dubbla trådlösa mobilladdare är generöst och platsen för det finns: kupén är enorm och man får nästan svindel av att titta i backspegeln. Utrymmena medger rejält med utrymme för både passagerare och bagage. Det är gott om plats för såväl ben som huvud i baksätet, och inbyggda solgardiner i bakdörrarna är smart! Baksätespassagerarna kan även fälla ut hållare för surfplatta från mittarmstödet. Två USB-C-uttag med kapacitet om upp till 45 W möjliggör laddning av exempelvis laptop.
Förarmiljön är avskalad och domineras av den stora infotainmentskärmen dit majoriteten av reglagen flyttat in. Trådlös mobilspegling genom Android Auto och Apple Carplay är standard. Bakom ratten finns ytterligare en skärm där man kan anpassa innehållet efter egna preferenser. Jag valde att kombinera kartbild med hastighet och återstående räckvidd på el.
På ratten sitter intuitiva knappar för ljud och farthållare. Adaptiv farthållare med kurvtagningsassistans är standard. Jag saknar dock en dedikerad knapp för att ställa farthållaren till skyltad hastighet. En separat arm till höger bakom ratten fungerar som växelväljare, medan reglage för blinkers och vindrutetorkare samsas i den vänstra spaken. Kvar i fysiskt format är touchinställningar för värmen, men de är inte helt enkla att manövrera i farten. Som tur är finns då Ida, den digitala assistenten. Hon är förvånansvärt alert men en smula barsk. Att justera temperaturen eller byta radiostation går fint, men när jag ber henne slå på rattvärmen får jag ett ampert ”läs instruktionsboken” till svar. Även förarövervakningen är nitisk, och det räcker med en snabb titt bort från vägen för att bli tillrättavisad.
Desto generösare är då dödavinkelvarnaren. Även om allt fler modeller bjuder på kamerabild i infotainmentskärmen, är Tayrons lösning med lampa på insidan av backspegeln som lyser om det finns trafikanter i döda vinkeln enkel och tydlig. Möjligen är vägljudet en smula högre än man är van vid från moderna bilar. Men det kan bero på de dubbade vinterhjul som testbilen var utrustad med.
Bagageutrymmet i den testade femsitsiga versionen är också jättelikt, över 700 liter. Golfklubborna ryms både på längden och tvären. Med sätena fällda, vilket sker i proportionerna 1/3 eller 2/3, växer lastrummet till uppåt 2 000 liter. Med dragkrok, tillval som adderar 16 000 kr till prislappen, får Tayron dra upp till 2.5 ton. Dragkroken fälls ut med ett knapptryck.
Laddning, förbrukning och prestanda
Accelerationen är sävlig och styrningen inte särskilt kvick. Det finns olika körlägen, själv valde jag helst Eco-läget för att dra maximal nytta av elmotorn. I sportläge piggnar bilen till, men det märks ändå att den väger sina modiga 2 ton. På 120-vägen är bilen spårkänslig och gungig men återigen kan vinterhjulen vara boven.
Tack vare batteri om hela 20 kWh fungerar Tayron som elbil till vardags. På motorväg kommer jag hela 8 mil på el, och vid blandad körning når jag utan problem över 11 el-mil. När batteriet är tomt sker övergången till bensinmotorn helt sömlöst. Moderna laddhybrider innebär i högsta grad en lyckad kompromiss mellan ekonomi och användbarhet.
Förbrukningen vid elkörning uppmättes till cirka 2 kWh/mil, vilket är en bra siffra sett till den stora och kantiga karossen. Med batteriet helt urladdat var snittförbrukningen cirka 0.6 l/mil vid blandad körning. Något högre än angiven förbrukning, men givet ensiffrig utetemperatur och dubbade vinterdäck inte orimligt.
Laddning sker med upp till 11 kW på hemmaladdaren och även snabbladdning är möjligt.
Ekonomi och andrahandsvärde
Tayron finns i tre utrustningsversioner. Redan grundnivån Life, som börjar på 545 200 kr, är välutrustad. För ytterligare 58 000 kr erbjuder Elegance bekvämlighetsfunktioner såsom akustikrutor, elektrisk baklucka och sportstolar, samt estetiska tillägg. Vår rekommendation, ur det ekonomiska perspektivet, är att välja grundversionen. För Volkswagen Tayron Life 1.5 eHybrid beräknas behållningen efter tre år och 6 000 mil till 56 procent. Det betyder ett månatligt värdetapp om 6 000 kr, vilket är en låg siffra för en så pass stor och välutrustad bil. Årsskatten är tack vare laddhybridteknik 360 kr och försäkringen de första tre åren beräknas till cirka 4 000 kronor per år. Förmånsvärdet är 6 304 kr per månad. Service utförs vartannat år eller efter varje 3 000 körda mil. Den första servicen kostar 7 700 kr och den andra hela 15 000 kr.
Slutsatser
För den som klarar vardagskörningen på el är Volkswagen Tayron eHybrid ett ekonomiskt sett mycket konkurrenskraftigt val. Tayron passar den som fraktar många passagerare eller mycket last eller möjligen både och, men som inte är beredd att fullt ut ta steget in i en elbil. Främsta konkurrenterna i segmentet sjusitsig laddhybrid är Kia Sorento och Hyundai Santa Fe, med grundpris 620 000 kr. För båda ingår då fyrhjulsdrift, något som för Tayron endast är möjligt om man väljer bensinversionen.
Sammanfattningsvis är Tayron ett flexibelt och välbyggt tillskott i SUV-klassen. Den kombinerar rymlighet, kvalitet och låga ägandekostnader på ett sätt som bör tilltala många – särskilt den som vill ha elbilskänsla utan att helt släppa taget om förbränningsmotorn. Även om körkänslan inte sticker ut, väger det praktiska helhetsintrycket tungt. Tayron må inte vara bilen som väcker mest ha-begär – men den löser vardagen med en självklarhet som imponerar.
Karl Wahlin, analytiker vid Bilpriser