
Elbil, laddhybrid eller fossilbil – vilken väger egentligen mest?
11 mars, 2025
Bilar blir successivt tyngre, delvis eftersom de växer – i genomsnitt ökar bredden på personbilar med en halv centimeter per år. Samtidigt läggs allt fler funktioner till för ökad komfort och säkerhet. Men vad är det egentligen som bidrar mest till vikten? Svaret kan vara mer oväntat än du tror.
Under 2024 såldes cirka 270 000 nya bilar. Knappt en fjärdedel av dem var fossildrivna, medan resten hade någon form av elektrifiering i drivlinan. Men vad innebär det för vikten?
Ett fordons tjänstevikt definieras som vikten i färdigt skick för körning, inklusive utrustning, förare (75 kg enligt standard), verktyg, reservhjul och bränsle. För bensin- och dieselbilar väger själva motorn mellan 150 och 250 kg, medan växellådan tillför ytterligare 50–150 kg.
– Bränslet bidrar också, för även om bensin och diesel har lägre densitet än vatten väger en full tank ändå runt 50 kg, berättar Bilprisers analytiker, Karl Wahlin.
På grund av hög fordonsskatt domineras numera marknaden av mindre fossilbilar, men populära mellanstora modeller som Volkswagen Tiguan säljer fortfarande bra, menar han. Bland de fossilbilar som såldes under 2024 var den genomsnittliga tjänstevikten 1 627 kg.
Elhybrider – snarlik vikt men med batteristöd
Elhybrider stod för 22 procent av nybilsförsäljningen under 2024. Elhybriden kombinerar en förbränningsmotor med en liten elmotor och segmentet domineras av Toyota med toppsäljare som RAV4, Yaris och Corolla.
– Eftersom förbränningsmotorn fortfarande sköter framdriften väger motor och växellåda ungefär lika mycket som i en fossilbil, det vill säga 200–300 kg, förklarar Karl.
Den lilla elmotorn adderar endast cirka 20 kg, och batteriet på 1–2 kWh väger inte mer än några matkassar.
– Med andra ord är viktskillnaden marginell jämfört med fossilbilar och den genomsnittliga tjänstevikten för elhybrider landar på 1 625 kg, säger han.
Elbilar – lättare motor men tunga batterier
Elbilar var den vanligaste typen av ny bil under 2024 och stod för 31 procent av försäljningen. Elbilens största viktkomponent är batteriet, som vanligtvis ligger på 50–75 kWh och väger runt 500 kg. Däremot är själva elmotorn betydligt lättare än en förbränningsmotor och väger bara omkring 50 kg.

– Elbilarna på marknaden är i regel större modeller, och den genomsnittliga tjänstevikten bland de som såldes 2024 var 2 125 kg. Tesla Model Y, som var den mest sålda bilen oavsett drivlina, har en tjänstevikt på 1 995 kg, berättar Karl.
Laddhybrider – de tyngsta fordonen på vägarna
Laddhybrider kombinerar en fossilmotor med en laddningsbar elmotor och har i regel ett batteri på runt 15 kWh, vilket motsvarar drygt 100 kg i vikt. Till det kommer förbränningsmotorn på 150–200 kg, växellåda och elmotor, vilket gör att den genomsnittliga tjänstevikten bland laddhybrider under 2024 hamnade på 2 129 kg.
Det gör laddhybriderna till de tyngsta bilarna på vägarna. Volvo XC60 laddhybrid var den näst mest sålda bilen under 2024, med en tjänstevikt på 2 150 kg.
Så vad väger egentligen mest?
Trots att elbilar har tunga batteripaket är de alltså inte de tyngsta fordonen på vägarna – den titeln går i stället till laddhybriderna.