
Hur påverkar skrotpremien värdet på en begagnad bil?
2 maj, 2025
I Sverige skrotas tusentals fordon varje månad, men trenden pekar nedåt. Samtidigt formar nya regelverk, både nationellt och på EU-nivå, framtiden för bilskrotning och återvinning. Hur påverkar detta bilens framtida värde? Vår analytiker Karl Wahlin förklarar!
Livscykeln för en bil slutar med demontering och återbruk. Idag skrotas cirka 15 000 bilar per månad i Sverige. Trenden är dock nedåtgående, vilket delvis kan tillskrivas den minskade nybilsförsäljningen under senare år samt hög efterfrågan på begagnade fordon för export. Dessutom har längre livslängd på fordon, tack vare förbättrad teknik och ökad medvetenhet om underhåll, bidragit till att förlänga bilars livslängd.
I Sverige regleras skrotning av fordon genom producentansvar, vilket innebär att fordonstillverkare och importörer är skyldiga att tillhandahålla ett system för att ta emot och omhänderta uttjänta fordon på ett miljövänligt sätt. Som bilägare har du rätt att lämna ditt uttjänta fordon till en auktoriserad bilskrotare. Mottagningssystemet finansieras genom att kostnaden för skrotning tas ut vid försäljningen av nya fordon samt genom att delar från den skrotade bilen säljs vidare.
Nya lagförslag har presenterats
I juli 2023 presenterade EU-kommissionen ett förslag till ny förordning gällande uttjänta fordon. Syftet med förslaget är att främja en mer cirkulär fordonsindustri genom att stärka den inre marknaden, öka användningen av återvunnet material i produktionen av nya fordon samt förbättra insamling och återvinning. Det finns dock farhågor om att fordon vid försäljning eller export kan bedömas som avfall vilket skulle kunna leda till att ägare förlorar rätten till sina fordon utan ersättning. Förslaget har därför mött kritik, särskilt i Sverige, då det inkräktar på äganderätten.
Fram till år 2007 fanns en statlig skrotningspremie men idag är det den enskilda skrothandlaren som bestämmer fordonets värde. Om värdefulla delar såsom motor, växellåda eller katalysator saknas kan det till och med vara förenat med en kostnad att skrota bilen. Den 20 augusti 2024 infördes en ny skrotningspremie i Sverige. Premien ger 10 000 kr till ägare av bilar äldre än 15 år som väljer att skrota sin bil och ersätta den med en ny eller begagnad elbil, antingen genom köp eller leasing. Målsättningen är att skynda på elektrifieringen av fordonsflottan men ännu så länge har få ansökningar gjorts. Regeringen har därför nyligen aviserat en höjning till 25 000 kronor som också ska gälla retroaktivt.
Vad innebär då detta för värdet på äldre begagnade bilar?
Så räknar vi på Bilpriser
När en ny bilmodell är på väg ut på marknaden fastställer Bilprisers analytiker en initial värdeminskningskurva för modellen. Värdeminskningskurvan baseras bland annat på kunskap om marknaden och erfarenheter gällande det aktuella bilmärket och tidigare modellserier och bygger på ett antal värdepåverkande faktorer såsom bilens utrustning, miltal och ålder. Det innebär att varje bilmodell har en unik prissättning som ändras över tid. Även om bilen inte rullar så tappar den i värde enligt våra beräkningsmodeller, precis som i verkligheten. Skrotningen av en bil ger en undre gräns för dess värde och i Bilprisers värderingsmodeller sätts slutvärdet, eller med andra ord det förväntade skrotvärdet, till 10 000 kr.