Så väljer du rätt begagnad elbil
18 september, 2024
Idag är det svårare än någonsin att välja bil. Trots att utbudet av olika bilmodeller minskar, har en ny faktor tillkommit: valet mellan bensin, diesel, laddhybrid eller elbil. För den som funderar på en begagnad elbil blir frågan ännu mer komplex. Med olika modeller, räckvidd och kostnader att ta hänsyn till kan valet kännas överväldigande. Här tittar vår analytiker Karl Wahlin på några av de vanligaste begagnade elbilarna på marknaden och vad du bör tänka på för att få ett så ekonomiskt och hållbart bilägande som möjligt.
För många är bilen den näst största kostnaden efter bostaden, vilket gör ekonomin viktig i valet av bilmodell. Då gäller det att göra sin läxa, för vad som blir mest ekonomiskt fördelaktigt är väldigt individuellt utifrån vem man är, hur man kör och var man bor. De kostnader man måste ta hänsyn till är försäkring, skatt, service, bränsle, finanskostnad (ränta/alternativkostnad), underhåll, reparationer samt värdeminskningen. Det sistnämnda är den i särklass största kostnaden för bilägandet.
Hur kan man då få ett så bra och billigt bilägande som möjligt? Först och främst är det klokt att välja en begagnad bil. Då har det största värdefallet redan skett. Många bilmärken har idag också långa nybilsgarantier, så bara för att man väljer begagnat behöver det inte betyda att man inte är skyddad. Det är också viktigt att göra hemläxan. Kan du ladda bilen hemma? Då kan den totala ägandekostnaden ofta bli lägre för en elbil, trots att den kostar mer i inköp. Det beror på att den har låg skatt och låg bränslekostnad. Men har man inte möjlighet till hemmaladdning kan vågskålen fortfarande tippa över mot fossildrivna modeller.
Populära elbilar på begagnatmarknaden
Tesla Model 3 anses av många vara den bilmodell som startade elbilsrevolutionen. Model 3 introducerades år 2019 och det rullar drygt 19 000 exemplar på svenska vägar. Nyligen kom en ny version men nyförsäljningen har stagnerat då de flesta nybilsköpare idag istället väljer rymligare Model Y. Prisnivån för Tesla Model 3 av första generationen har idag stabiliserats på begagnatmarknaden. Från 250 000 kronor och uppåt får man betala för den fyrhjulsdrivna versionen. För det får man modern teknik, bra räckvidd och subventionerad tillgång till Teslas eget laddnätverk. Att service inte är ett krav för att garantierna ska gälla bidrar till låga ägandekostnader.
Kia Niro EV har goda egenskaper: lagom effekt, bra räckvidd, bekvämt insteg och hyfsade utrymmen kombinerat med Kias generösa nybilsgarantier har gjort att många vågat ta steget in i elbilsvärlden. Sedan säljstarten år 2016 har 20 000 exemplar av helelektriska Niro registrerats. Men den maximala räckvidden ligger i kölvattnet av många konkurrenter. Detta avspeglas i restvärdet, som dock fortfarande är bra. Niro EV går att hitta från strax under 200 000 kronor. Billiga vinterdäck och rikstäckande återförsäljar- och servicenätverk underlättar för Kia-föraren.
ID är samlingsnamnet på Volkswagens elbilsprogram. Först ut var ID.3, en elbil i kompakt format för den som inte har behov av dragkrok eller att lasta så mycket. Minsta batteriet om 58 kWh ger begränsad räckvidd men prismässigt går modellen att hitta från låga 200 000. ID.3 finns också med större batteri och är värd att överväga för den som reser längre eller inte har möjlighet att ladda hemma. För den som har behov av mer utrymme är Volkswagen ID.4 en kompetent om än något slätstruken familjebil. Modellen kom år 2021 och de idag äldsta treåriga modellerna går att hitta från strax under 300 000 kronor. Välj med fördel ett exemplar med det välutrustade paketet 1st Edition.
Under 2023 genomgick Polestar 2 ett ansiktslyft. Exteriört krävs förvisso ett tränat öga för att skilja den uppfräschade versionen från den förra, men tekniskt har det hänt desto mer. Drivhjulen har flyttat bak för de tvåhjulsdrivna versionerna, och nya motoralternativ har tillkommit. Dessutom har räckvidden ökat. Volymmodellen är Long Range Single Motor vilket innebär bakhjulsdrift, 299 hästkrafter och upp till 654 kilometers räckvidd. Polestar 2 har sedan marknadsintroduktionen år 2020 sålts i över 11 000 exemplar och försäljningsstatistiken indikerar trots svajig ekonomi för företaget Polestar att modellen håller värdet bra. Runt 350 000 kronor kostar de billigaste Polestar 2 idag.
Andra faktorer att tänka på vid köp av begagnad elbil
En hög andel av de elbilar som sålts i Sverige de senaste åren tillverkas i Kina, och nypriset på dessa kommer nu att påverkas av de nyligen införda strafftullarna. Flera bilmärken har uttryckt planer på att flytta tillverkningen till andra länder men det tar tid. Sannolikt kommer därför värdet på begagnade elbilar att stärkas.
För den som är intresserad av en begagnad elbil är det viktigt att tänka på försäkringskostnaden. Försäkringen är i allmänhet betydligt dyrare för elbilar, men genom att jämföra och ställa försäkringsbolagen mot varandra finns pengar att spara.
– Karl Wahlin, analytiker Bilpriser.