
Sanningen bakom elbilens andrahandsvärde – vad säger statistiken?
10 oktober, 2024
Drygt en av tre bilar som säljs nya idag är helt elektriska. Det finns cirka 350 000 elbilar i Sverige, vilket utgör drygt 6,5 procent av den totala vagnparken. Antalet ökar med i genomsnitt 10 000 per månad och elbilarnas marknadsandel stiger. Men i media läser vi regelbundet om elbilsägare som tagit ekonomiska smällar då bilens andrahandsvärde inte varit det förväntade. Vad säger försäljningsstatistiken egentligen?
Försäljningen av elbilar började ta fart omkring år 2015. Det sammanföll med introduktionen av elbilsmodeller såsom konkurrenskraftigt prissatta Nissan Leaf och räckviddsmästaren Tesla Model S, samt satsningar på utbyggnad av laddinfrastruktur. Ett särskilt genomslag kom efter 2018 när Sverige införde bonus/malus-systemet, vilket innebar att köpare av miljövänliga bilar, såsom elbilar och laddhybrider, fick en bonus medan fossildrivna modeller drabbades av högre fordonsskatt. Detta ledde till en betydande ökning i elbilsförsäljningen under de efterföljande åren.
Räntehöjningar och borttagandet av klimatbonusen
Styrräntan i Sverige började höjas i slutet av 2021, efter en lång period med mycket låg räntenivå. Räntehöjningarna kom som svar på att inflationen ökade kraftigt, både i Sverige och internationellt, som ett resultat av stigande energipriser, störningar i leveranskedjorna och den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Klimatbonusen slopades den 8 november 2022. Elbilar är i genomsnitt dyrare än fossildrivna bilar, och när snittpriset på elbilar över en natt steg med de 70 000 kronor som tidigare erhållits i statligt stöd, och finansieringskostnaden samtidigt blev allt högre, sjönk nyförsäljningen av elbilar. Detta följde inte minst ur att särskilt privatkunder i hög utsträckning privatleasat sin elbil.
Stämmer då mediebilden av låga andrahandsvärden hos elbilar? De tidiga elbilsmodellerna vad huvudsakligen fokuserade mot premiumsegmentet. Dyra bilar tenderar att även procentuellt sett tappa värde snabbare än mer moderat prissatta modeller. Det gäller inte minst i tider av försämrad köpkraft, som under de senaste åren. Marknaden är dock under förändring. Vi ser ett skifte mot mer överkomliga elbilar, tack vare tekniska framsteg, längre räckvidd och kortare laddningstid. Samtidigt har konkurrensen mellan tillverkarna pressat ned priserna, vilket öppnat upp elbilsmarknaden för en bredare målgrupp.
Ökad inblandning av nya billigare elbilsmodeller konkurrerar med begagnatmarknaden. Denna mognad hos elsbilsmarknaden gör att genomsnittspriset bland begagnade elbilar sjunkit kraftigt under 2023 och 2024. Nyckelordet här är dock genomsnittspriset. Prisnivån för första generationen av Tesla Model 3 har nu ganska länge legat stabilt. Nissan Leaf och Renault Zoe har till och med stigit i pris det senaste året! Dyra modeller däremot, där räckvidd och teknik inte längre är i paritet med vad bilarna kostade nya, har sjunkit kraftigt. Värdeutvecklingen är individuell för varje bilmodell, och elbilar i de mellersta och lägre prissegmenten har en prisutveckling som är lika bra eller i vissa fall till och med bättre än bland fossildrivna modeller.
Att välja rätt elbil: Kostnader och långsiktiga fördelar
När allt kommer omkring är inköpspriset bara en del av den totala ägandekostnaden. Faktorer som försäkring, skatt, service, bränsle, finansiering, underhåll och reparationer spelar alla in. Gör därför en noggrann kalkyl utifrån dina egna behov: hur långt kör du? Kan du ladda hemma? För många visar det sig att en elbil är ett ekonomiskt klokt val på lång sikt, trots den högre initiala kostnaden.
– Karl Wahlin, analytiker Bilpriser.