Karl Wahlin analyserar Teknikens Världs nybilstest

21 november, 2024

Bilmarknaden

Teknikens Värld sätter tre elektriska nykomlingar på prov: Volkswagen ID.7, Renault Scenic och Cupra Tavascan. Bilprisers analytiker Karl Wahlin medverkar med sin spalt och ger en inblick i hur bilarna förväntas stå sig på andrahandsmarknaden. 

Teknikens värld sammanfattar testet: Eldrivna ”folkhemskombin” är nu här 

Elkombin många har väntat på är här. Volkswagen ID.7 finns nu med kombikaross och för att ta reda på om den är bäst för familjen ställer vi den mot tidigare MPV-favoriten Renault Scenic och nya, spanska tillskottet Cupra Tavascan.

Här finns testet.

Bilprisers analytiker Karl Wahlin om testbilarnas framtida värde

Med god räckvidd och 22 kW ombordladdare framstår Renault Scenic som ett framtidssäkert val. Detta, tillsammans med fräck uppsyn och konkurrenskraftigt nypris, gör att vi förväntar oss det procentuellt sett högsta andrahandsvärdet bland testbilarna, drygt 56 procent. Utrustningspaketet Esprit Alpine innebär huvudsakligen estetiska uppgraderingar jämfört med basversionen. För ytterligare 15 000 kronor får vi utrustningspaketet Iconic. Det innehåller säkerhetsfunktioner som sannolikt är en klok investering såväl idag som när bilen ska säljas vidare. En elektrisk kombi för kombilandet Sverige borde inte kunna gå fel. Åtminstone är konkurrensen låg, då elbilsmodeller hittills nästan uteslutande varit sedaner eller högbyggen.

”En elektrisk kombi för kombilandet Sverige borde inte kunna gå fel”

Volkswagen ID.7 presenterades hösten 2023 som sedan, och i början av 2024 i testat kombiutförande. Det rullar redan nästan 2000 ID.7 på svenska vägar, ännu så länge jämnt fördelat mellan de två karossvarianterna. Sett till den kortare försäljningsperioden för kombin och att prispåslaget bara är 5 000 kronor bör den bli storsäljaren i modellfamiljen. Stort intresse för en modell som ny är en god indikator för dess efterfrågan och prisbild på begagnatmarknaden, och andrahandsvärdet för ID.7 Pro Edition uppskattas till 56 procent.

CUPRA började som prestandaavdelning hos spanska Seat men är i dag ett fristående märke under Volkswagengruppens paraply, och Cupra Tavascan är en Volkswagen ID.5 GTX förklädd som matador. Tavascan är av typen coupéSUV, vilket innebär att modellen positionerar sig i ett segment där design prioriteras framför praktikalitet. Denna nischade marknad kan både attrahera och avskräcka köpare. Endast 60 Tavascan finns ännu så länge i Sverige, men indikationen sett till märket Cupra och prisutvecklingen hos ID.5 är behållning om drygt 54 procent efter tre år och 6 000 mil. Det månatliga värdetappet hamnar på 8 300 kronor, vilket är i nivå med ID.7 men betydligt högre än de knappt 6 900 kronor som vi förväntar oss att Scenic sjunker per månad.

Upptäck hela nybilstestet och Karls spalt i Teknikens Värld för mer insiktsfulla analyser av aktuella bilmodeller! 

 

Läs mer

Bilmarknaden

Elbil, laddhybrid eller fossilbil – vilken väger egentligen mest?

Bredare karosser, ny teknik och fler säkerhetsfunktioner gör bilar allt tyngre. Men vad står för den största vikten? Svaret kan överraska.
Bilnyckel i tändningslåset – symbol för bilens restvärde och ägandekostnader.
Bilmarknaden

Restvärde på bil – vad det är och varför det är viktigt

Vad betyder restvärde och varför är det så viktigt vid bilköp eller leasing? Restvärdet påverkar din totala ägandekostnad och vad bilen är värd vid försäljning. Lär dig hur det beräknas och vilka faktorer som spelar in – så att du kan göra en smartare bilaffär.
Bilmarknaden
Tjänster

När bilaffären gynnar både företag och medarbetare

Med över 1 600 fordon, varav 800 lätta lastbilar, behöver Skanska Sverige en effektiv hantering av inköp, försäljning och utköp av bilar. Fleet managern Mikael Telerud, berättar att Bilpriser är en viktig partner i detta arbete.