Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

25 oktober, 2022

Webinar

Tesla Model 3 och Polestar 2 har i princip samma batteristorlek. Men Teknikens Världs test visar att Teslan har 33 procent längre räckvidd. Hur kommer det sig egentligen?

Frågorna var många när vi vid senaste #Bilpriserwebinar pratade om räckvidd. Och med all rätt. För det är många faktorer som påverkar en elbils räckvidd och det går att tala länge om detta ämne. Såklart är batteriets storlek avgörande – 100 kwh är bättre än 50 kwh, men det är också skillnad på angiven räckvidd enligt WLTP och den faktiska räckvidden. Det visar Teknikens världs test av olika elbilar som Jan-Erik Berggren sammanfattade under vårt webinar.

Det som påverkar den faktiska räckvidden mest är hur du kör – fort, sakta, mjukt eller hårt, i kombination med temperatur – både i luften och temperaturen i batteriet. Luftmotstånd från karossen påverkar också, ju större bil desto mer påverkas räckvidden negativt. Och sen slutligen handlar det om trolleri. Detta i form av hur bra bilens teknik är på att hantera batteriets energiinnehåll.

”Och här är Tesla outstanding. Trots att alla bilmärken idag har elbilsmodeller ligger Tesla långt före alla andra när det kommer till tekniken för energieffektivitet,” sade Jan-Erik Berggren.
När Teknikens värld testar elbilars räckvidd laddas batteriet upp till 80 procent för att sedan köras på rad, på samma väg och i samma temperatur. Därefter laddas bilen igen upp till 80 procent för samma procedur.

Går det att säga något om den optimala hastigheten för en elbil då, för att maximera räckvidden? Jan-Erik menar att 80-90 är optimalt för en elbil ur räckviddsperspektiv. Landsvägsfart helt enkelt.

Ovan text är ett referat från Bilprisers webinar den 20 oktober. Våra webinar är helt kostnadsfria och du anmäler dig enklast här på Linkedin. Följ oss gärna så missar du inte nästa tillfälle.

Läs mer

Bilekonomi
Webinar

”Elbilarnas ekonomiska försprång är nu helt utraderad”

Tillsammans med Teknikens Världs Erik Wedberg var det fullt fokus på laddhybriders framtid under torsdagens #Bilpriserwebinar.
Bilekonomi
Webinar

Hur mycket gummi bränner elbilen? Dags att prata elbilsdäck som ett nytt begrepp

Audi E-tron kom att förändra en hel (däck)värld. Inte med anledning av bilens karossform, utan för att bilmodellen kom att statuera exempel för att en elbil är mycket tyngre, vilket i sin tur krävde större hjul.

Bilmarknaden

Begagnatmarknaden sensommaren 2022

I kölvattnet av räntehöjningar och oro i omvärlden har prisnivån på begagnatmarknaden sjunkit under våren och sommaren.

Vill du ha hjälp att sälja din bil?

Hjälp mig sälja min bil